DOBA JEDOVÁ, A. Strunecká a J. Patočka

Doba jedová je dílem dvou odborníků na toxikologii a zdravotní aspekty škodlivých látek v potravinách. Anna Strunecká, pedagog na Univerzitě Karlově, se dlouhodobě specializuje na biomedicínu a Jiří Patočka je profesorem molekulární biochemie a odborníkem na psychofarmaka.
Doba, ve které žijeme, je doslova nasáknutá chemickými látkami různých účinků a neznámého složení. Důvěra ve zdravotnictví je téměř bezvýhradná, ale i lék podaný ve špatném množství nebo ve špatnou dobu, se může stát smrtícím jedem. Jídlo, které kupujeme v obchodech, je ošetřeno proti plísním a bakteriím, ale použité konzervační látky se samy mohou stát zdraví škodlivými. Očkování chrání děti i dospělé proti neléčitelným chorobám, ale dopady na lidský organizmus nejsou jen pozitivní. 
Kniha Doba jedová se snaží o mapování všech oblastí lidského života, ve kterých se dostáváme do kontaktu s nebezpečnými látkami. V sedmi kapitolách se podrobně vysvětluje, co všechno se přidává do vody a potravin, které vitamíny a v jakém množství jsou vhodné, jaká jsou rizika očkování, například proti chřipce nebo rakovině děložního čípku. Kosmetika a čisticí prostředky pro domácnost jsou další chemikálie, se kterými jsme denně v přímém kontaktu. Netušenou hrozbou jsou geneticky upravované potraviny a různé hormonální přípravky. 
Autoři nemají v úmyslu děsit, podávají vyvážený obraz dnešní situace a poskytují mnoho rad pro zkvalitnění života. Kapitoly jsou doplněny odkazy na populární i vědeckou literaturu pro ověření informací nebo rozšíření znalostí. Ani renomovaní odborníci se často neshodnou na jednoznačném hodnocení některých problémů a jejich názory na vliv jsou velmi rozporuplné. Tato příručka pomůže v rozlišování toho, co je zdraví prospěšné a co mu naopak škodí.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode